2020-12-29 14:17:23• hírek • Bede Emőke

Indul a szilveszteri dömping: több mint 230 pirotechnikai eszközt koboztak el egyetlen nap alatt

A petárda sokak számára a szilveszter és az ezt megelőző időszak szerves velejárója, s nagyon úgy tűnik, hogy e szélsőséges megítélésű szokásról még most, ebben a rendkívüli évben sem hajlandóak néhányan letenni. Ezt nem csak azok a kósza, fegyverropogásra emlékeztető durranások bizonyítják, melyek alkalmanként megtörik az egyébként egészen csendes utcák némaságát, hanem azok a rendőrségi akciók is, melyek alatt tucatjával kobozzák el a törvény által nem megengedett muníciót.

A hétfői nap során a rendőrség fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó osztályának munkatársai három esetben is bünetőjogi eljárást kezdeményezek olyan személyek ellen, akik jogtalanul birtokoltak vagy adtak-vettek pirotechnikai eszközöket.


Az első fogásra Szatmárnémetiben, a Prahova utcán került sor, ahol egy 31 éves, piskolti férfinál 41 darab pirotechnikai eszközre bukkantak, melyeknek eredetét a szóban forgó személy semmilyen dokumentummal nem tudta igazolni. Hasonlóképp járt az a 26 éves, józsefházi férfi is, akit Sárközújlakon kapcsoltak le, és akinek autójában nem kevesebb mint 133 darab petárdára és tűzijátékra bukkantak. A rendőrség mindkét férfi ellen büntetőjogi eljárást kezdeményezett, a petárdákat és egyéb eszközöket pedig elkobozták.


Az említett osztály munkatársai ugyanakkor egy engedéllyel rendelkező, de a törvényekre magasról tevő kereskedőt is lebuktattak. Mint a hatósági közleményből kiderül, egy 54 éves, szatmári férfi, ki engedéllyel árusított 1-es besorolású pirotechnikai eszközöket, megsértve a hatályos törvényeket, egy 14 éves fiút is kiszolgált. Utóbbit a 126/1995-ös törvénynek megfelelően megbírságolták, a férfi ellen pedig büntetőeljárást kezdeményeztek, hiszen 18 éven aluli személynek adott el 1-es és P1-es pirotechnikai kategóriába tartozó eszközöket.


Úgy tűnik, továbbra is hiábavaló volna elvárni, hogy mindenki mondjon le erről a szilveszteri szokásról, azonban arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy se saját magunk, se mások testi épségét ne veszélyeztessük, hiszen az óévbúcsúztató örömből egy szempillantás alatt rémálom lehet. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: